Behandlinger

Behandlinger

På klinikken foretar vi polikliniske undersøkelser som sjekk av øyne og ører, halthetsutredninger og innledende indremedisinske utredninger.

Vi utfører også analyse av urinprøver, hud- og pelsprøver, samt blodprøver. I tillegg har vi bildediagnostikk som røntgen og ultralyd, og har mulighet til å undersøke det vi ikke ser med det blotte øyet.

Nederst på siden finner du nærmere beskrivelse av noen av de sykdommene og symptomene som vi ofte får spørsmål om og behandler. Vi foretar også en lang rekke andre behandlinger og operasjoner – bare spør oss. 

Eksempler på operasjoner vi utfører:

 • Kastrering av hannkatt og hunnkatt
 • Kastrering av hannhund og tispe
 • Kastrering hannkanin og hannmarsvin
 • Keisersnitt
 • Fjerning av jursvulster og hudsvulster
 • Fjerning av fremmedlegeme i tarm
 • Sying av kuttsår

Spør oss gjerne dersom det er noe du ikke finner på listen. Vi har også et godt samarbeid med Vetsentrum når det gjelder henvisninger til spesielle operasjoner og mer avanserte utredninger.


 • Oppkast, spisevegring og diaré
 • Kroniske lidelser og smertebehandling
 • Oppdrett
 • Den siste reise

Oppkast og/eller diaré kan være et naturlig forsvar som beskytter kjæledyret ditt hvis det har spist noe det ikke tåler. Men det kan også være et tegn på sykdom som infeksjon, allergi, parasitter, fremmedlegeme, organlidelse eller forgiftning. Oppkastet kan være akutt og raskt overstått, eller det kan vare i timer og opptil flere dager. For noen dyr er oppkast kronisk og varer i måneder.

Hvis dyret ellers oppfører seg normalt og er glad, kan det skyldes et for brått fôrbytte eller at dyret har fått i seg noe som har gitt ubalanse i mage- og tarmsystemet. Ofte vil vi anbefale at du kommer til klinikken med dyret ditt, slik at vi kan gi det en generell undersøkelse. I de mildeste tilfellene anbefales det å fôre med skånekost (for eksempel Hill’s i/d som du får kjøpt på klinikken). Du gir da små og hyppige porsjoner fram til avføringen er normal, og fortsetter å bruke fôret i ytterligere 2-3 dager. Deretter går man gradvis tilbake til dyrets ordinære fôr. Dyret kan med fordel også få pro- og prebiotika i form av ”gode tarmbakterier” gjennom hele sykeperioden, som kan kjøpes hos oss. Spør oss på klinikken.

HUSK: Det skal være en bedring i hundens tilstand under hele skåneperioden. Hvis hunden eller katten blir sløv, fortsetter med oppkast/diaré, det kommer blod i oppkast/diaré, har magesmerter eller høy/lav temperatur, så må du få tak i en veterinær.

Undersøkelser
Hvis det ovenstående ikke hjelper, bør du kontakte veterinæren. For det kan hende dyret trenger en undersøkelse og eventuell medisinsk behandling. Oppkast og diaré er som nevnt ikke en sykdom i seg selv, men et tegn på at det er noe galt med enten mage- og tarmsystemet, eller de tilhørende kjertelsystemene – lever, bukspyttkjertel med mer.
Det kan også være fremmedlegemer som blokkerer for passasje av fôret gjennom tarmen, og både nyrelidelser og hormonelle forstyrrelser kan gi oppkast og diaré.

Derfor er det viktig å få undersøkt hunden eller katten grundig hvis den kaster opp eller har diaré i lengre tid, eller hvis den akutt blir veldig dårlig.

Veterinæren vil avhengig av det enkelte dyrs tilstand utføre en eller flere av følgende undersøkelser:

Klinisk undersøkelse: Her vil veterinæren undersøke dyret grundig, samt innhente opplysninger fra eieren om symptomer og tidsforløp.

Blodprøve: En blodprøve kan vise om dyret er alvorlig dehydrert og man kan undersøke funksjonen til de indre organene, samt avsløre akutte betennelsesreaksjoner.

Avføringsprøve: Prøven avslører parasitter eller parasittegg. Man kan også ved mistanke om parvovirus utføre en parvovirus-test med en liten mengde avføring og stille en rask diagnose, slik at man kan ta de riktige forhåndsreglene med det samme.

Røntgen: Røntgen kan brukes til å avsløre fremmedlegemer, utfyllinger, luftutspiling av tarmavsnitt eller magesekk, og man kan gi dyret et kontrastmiddel og vurdere passasjen gjennom tarmsystemet.

Ultralyd: Ultralyd kan blant annet brukes til å avsløre leverlidelser eller svulster i bukhulen.

Endoskopi (henvisning): Endoskopi er en undersøkelse som utføres under full narkose. Veterinæren fører en lang fiberkikkert ned i magen og videre ut i tarmen. Man kan også kikke opp i endetarmen og videre opp i tykktarmen, og på denne måten kan man undersøke nesten hele tarmkanalen. Dette er en fin metode å se etter fremmedlegemer, men den brukes primært i utredning av kronisk syke mage-/tarmpasienter. Endoskopi muliggjør uttaking av biopsier (små vevsprøver), som kan undersøkes på et laboratorium og gi en nøyaktig diagnose. På denne måten kan man gå for en spesifikk behandling rettet nøyaktig mot den lidelsen dyret har.

Etter som hunden eller katten blir eldre, er det vanlig at det dukker opp plager man ikke kan kurere. Eksempler kan være begynnende nyre- eller leversvikt, forkalkninger og artroser, eller muskulære plager som gir stivhet.

Da er det viktig med nøye oppfølging og god medisinering slik at dyrets livskvalitet opprettholdes. Avhengig av sykdommens art kan det være aktuelt med oppfølgende blodprøver, smertestillende og betennelsesdempende medisiner, spesialdiett og kosttilskudd for dyr, eller kiropraktikk. Vi har også muligheten til å henvise til laserbehandling og bruk av vanntredemølle.

Vi har god erfaring med både normale og unormale forhold under drektighet og fødsel hos hund og katt, og kan gi råd og veiledning.

Før planlagte kull kan vi undersøke tispa for å komme fram til optimalt tidspunkt for paring. Vi utfører vaginalcytologi hvor vi ser etter karakteristiske celleforandringer som oppstår i forbindelse med løpetiden, og vi kan ta en blodprøve for å sjekke progesteronnivået og få en pekepinn på når tispa får eggløsning. Vi kan ta progesteronblodprøve på klinikken og du får svar innen en time.

Etter paring kan vi utføre tidlig drektighetsdiagnostikk ved hjelp av ultralyd. Dette gjøres cirka 4 uker etter paring. Når det nærmer seg tid for fødsel kan vi ta et røntgenbilde for å se hvor mange valper/kattunger som ventes. Dette gjøres 1-2 uker før ventet fødsel.

Selv om de fleste fødsler forløper normalt, er det greit å vite at en kan få hjelp hvis det skulle bli nødvendig. Vi er behjelpelige med alt av spørsmål du skulle ha, og er bare en telefonsamtale unna. Veterinærene er også behjelpelige når det kommer til fødselshjelp hvis ikke alt går som det skal.
Kontakt oss gjerne i tiden før forventet fødsel, slik at vi kan være ekstra forberedt.

Kommer du med ett kull eller mer i løpet av et år, så har du muligheten til å registrere deg som oppdretter hos oss. Som oppdretterkunde får du rabatt på helseattest, ID-merking og vaksine av valp/kattunge, samt en egen rabatt på andre undersøkelser.
Ta kontakt for mer info!

Hamar Dyreklinikk

Hamar Dyreklinikk

Det er en tung og vanskelig beslutning å skulle si farvel til sitt kjæledyr, som har vært en viktig del av ens liv i mange år. Veterinærene blir ofte spurt om veiledning og råd de gangene det er ekstra hardt for eier å ta den endelige avgjørelsen om dyret fortsatt har god livskvalitet eller om prognosen er for dårlig og smertene for store. Vi lytter alltid til deg som eier, men gir samtidig en faglig og ærlig vurdering, for vi er dyrenes ambassadør i disse situasjonene. Noen ganger blir vi enige om å gjøre enkelte endringer i dyrets hverdag for å prøve å øke livskvaliteten, og andre ganger blir vi enige om at det beste for dyret er å få slippe.

Vi på klinikken er alle tett knyttet til dyr og derfor har vi stor forståelse for at det er sterke følelser involvert – og de mange forskjellige ønskene for hvordan man ønsker å si farvel. Noen vil gjerne ha stillhet, mens andre blir ukomfortable med dette og vil heller ha litt naturlig snakk. Også er det noen som ikke ønsker å være tilstede selv, og enten levere inn dyret eller gå etter den første sprøyten er satt.

Vi vil gjøre alt vi kan for å etterkomme dine ønsker, så det kan bli den best mulige avslutningen på ditt kjæledyrs liv. Vi går gjennom hele forløpet med deg på forhånd, og tar det rolig trinn for trinn. I akutte og kritiske situasjoner blir det ikke alltid mulighet til å planlegge avskjeden, men vi sørger for å hjelpe deg gjennom og alltid tilby omsorg. Og vi forklarer alltid hva som kommer til å skje.

Ved avliving sovner dyret smertefritt inn. Noen ønsker deretter å ta med dyret hjem, andre ønsker at vi sørger for å sende det til kremering. Du kan også velge å få dyrets aske returnert i en nøytral eske eller i en valgt urne.