fbpx

Dyrekiropraktikk

På Hamar Dyreklinikk har vi vår egen dyrekiropraktor. Muligheten for å kunne behandle kjæledyr med dyrekiropraktikk har åpnet en helt ny verden når det kommer til problemer i bevegelsesapparatet. Vi har selv fått erfare at hunder som kommer inn med halthet i et bein, har blitt haltfrie og helt seg selv igjen etter behandling. Det at dyrene ikke tror på placebo gjør dyrekiropraktikk spennende. Effekten man ser er et direkte resultat av behandlingen som er utført.

Dyrekiropraktikk kan behandle låsninger

Det vi behandler med dyrekiropraktikk kalles på folkemunne låsning. På fagspråket kalles det vertebral subluxation complex og defineres som: «Et avvikende forhold mellom to møtende leddstrukturer, som kan ha funksjonell eller patologisk påvirkning. Dette forårsaker en direkte eller indirekte endring i de biomekaniske og/eller nevrofysiologiske reflekser til disse leddstrukturene, eller en endring i nærliggende vev og organsystemer». Det dyrekiropraktikken tar utgangspunkt i er det intime forholdet mellom ryggraden og ryggmargen, og hvordan nedsatt (eller unormal) bevegelighet vil gi en negativ påvirkning på responsen og effektiviteten til nervesystemet, og dermed videre den generelle helsen.

Behandlingen ved dyrekiropraktikk kan se minimal ut, men i det lille støtet som gis (også kalt justering) fyres det av enorme mengder nervesignaler som fram til nå nesten har ligget i «dvale» på grunn av dårlig mobilitet i området, og nervebanene vekkes til live igjen. Vi liker å si at kroppen restartes. I tillegg fører justeringen til at muskelfibrene mottar nye nervesignaler, eldre og stive bindevevsdrag brytes opp, blodsirkulasjonen bedres, og det hele føles lindrende. Dette er noe vi har erfart selv hos enkelte pasienter. Fra å være ganske skeptiske og redde på første besøk, til å ta løpefart og hoppe opp bordet på andre besøket – klar for mer behandling! Slike pasienter varmer hjertet.

Antall behandlinger kan variere

Behovet for dyrekiropraktikkbehandling varierer fra individ til individ. Noen får en akutt skade og behandles 2-3 ganger, blir bra og holder seg fine resten av livet sitt. Andre har et mer kronisk preg og trenger jevnlig behandling, alt fra hver 2.-3. måned til en gang i året. Det fine er at vi da får en god dialog med dyreeier som kjenner dyret sitt best, og som da bestiller time når de merker avvikende bevegelsesmønster eller endret atferd hos dyret sitt.
Likevel er det ikke alltid at dyrekiropraktikk løser alt, og noen ganger må vi ty til et mer helhetlig behandlingstilbud med blant annet fysioterapi, rehabilitering, laserbehandling og smertestillende i tillegg.

Dyrekiropraktikk, eller det å kalle seg en dyrekiropraktor, er forbeholdt veterinærer eller humankiropraktorer som har tatt en godkjent etterutdanning på fagfeltet. Her på Hamar Dyreklinikk er det veterinær Malene Adelsten Osufsen som har etterutdanning innen dyrekiropraktikk. Malene har bestått et intensivt kurs i regi av International Academy of Veterinary Chiropractic i Tyskland, som blant annet bestod av en omfattende teoretisk og praktisk eksamen til slutt. I tillegg har Malene oppnådd internasjonal sertifisering hos The International Veterinary Chiropractic Association etter ha bestått deres teoretiske og praktiske sertifiseringseksamen. Den internasjonale sertifiseringen må fornyes hvert 3. år, og godkjennes ved at man må ha gjennomført relevant etterutdanning i løpet av perioden for å holde et høyt faglig nivå.

Malene Adelsten Osufsen, Veterinær og daglig leder av hamar Dyreklinikk Hamar Dyreklinikk
Veterinær Malene Adelsten Osufsen

Første time for dyrekiropraktikk

Når du og dyret ditt kommer til time for dyrekiropraktikk vil dyret få en grundig undersøkelse av bekken og ryggsøyle, samt leddene i hvert av beina. Nervereflekser vurderes, og muskulaturen blir vurdert med tanke på asymmetri, fylde, spenninger og ømhet. Vi forsøker å bruke god tid på dyrene slik at de føler seg trygge og avslappede, og vi er rause med godbitene. Du som eier vil få fortløpende informasjon om funn, når en justering gjøres, og resultatet av denne. Sammen legger vi en plan for videre behandling. Velkommen skal dere være!

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss.

Ønsker du å motta nyttig informasjon, nyheter og unike tilbud på e-post? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.