ID-merking av dyr er en varig og sikker metode som gjør at vi enkelt kan identifisere dyret ditt hvis det rømmer hjemmefra. Vi anbefaler at alle katter og hunder blir merket. ID-merking er ikke smertefullt for dyret og er noe som regel utføres på et tidlig stadium i katten eller hundens liv.
Hvordan foregår ID-merking?
En liten mikrochip blir plassert under huden på dyret via en tykk kanyle. Denne brikken er 11 x 2,1 mm stor. Rutinen kan sammenlignes med vaksinering og mange dyr merker knapt merkingen. Det er ikke behov for verken bedøvelse eller sedasjon når vi utfører merkingen.
Det er vanlig at valper blir ID-merket når de er rundet 6-8 uker gamle og skal få sin første vaksine. Om du har kjøpt en valp som ikke er merket kan du gjøre dette samtidig med 12-ukers vaksinen. Det er heller ikke noe i veien for å gjøre dette i ettertid, det er aldri for sent.
Alle hunder som er blitt ID-merket etter 3. juli 2011 skal ha mikrochip. Er hunden din merket før dette kan tatovering være gyldig. Katter kan merkes med tatovering, da påføres nummeret i øret, men det vanligste er å merke katten med mikrochip. En av ulempene med tatovering er at dyret enten må være sedert eller i narkose under behandlingen.
Fordelen med mikrochip kontra tatovering er at mikrochip er svært pålitelig. Den varer hele livet og fjernes ikke fra dyret. Samtidig vil nummeret alltid være tydelig, mens en tatovering kan bli vanskeligere å lese over tid.
Hvordan identifiserer vi et dyr?
En katt eller hund som er blitt merket med en mikrochip kan enkelt identifiseres ved å skanne brikken. Da får vi opp informasjon om dyret og dyrets eier. Slike skannere finnes hos dyreklinikker, Dyrebeskyttelsen sine lokallag, politi, enkelte vektertjenester og noen bilredningsselskap.
Informasjon vi finner ved å skanne mikrochipen:
- Navn
- Chipnummer
- Registreringsnummer i NKK (om hunden er registrert der)
- Art (= hund/katt)
- Rase
- Kjønn
- Fødselsdato
- Navn på eier
- Adresse
- Telefonnummer
- E-post
Om et dyr har blitt stjålet, stukket av eller kommer inn til oss etter å ha blitt skadet kan vi da enkelt finne rettmessig eier.
Umerkede kjæledyr som er skadet blir i verste fall avlivet dersom ikke eieren kan lokaliseres.
Det er ikke lovpålagt å ID-merke kjæledyr i Norge, men for å kunne forsikre dyret ditt er det vanlig at forsikringsselskapet krever dette. Dette er også et krav om dyret skal bli med på en reise til utlandet. Har du en hund og du ønsker å registrere den i NKK må hunden være ID-merket.
Om du kjøper en hund fra utlandet og den allerede har et ID-merke må du huske å etterregistrere hunden i det norske registeret hos DyreID.
Bestill ID-merking i dag
I Norge er det rundt 700 000 hunder og katter som er merket med mikrochip. Samtidig er det mange som velger å merke andre kjæledyr som ilder og kanin. Om du har et dyr som ikke ID-merket anbefaler vi deg at du kontakter oss for timebestilling.
Har du noen spørsmål? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.