fbpx

Høytid og julefeiring

Julen er full av god mat, gavepapir og gavetråd, noe som ofte kan være en fristelse og spennende også hos de firbeinte i familien.

Unngå julemat

Maten vi lager i julen er gjerne full av fett og salt, og det kan være fristende å tilby rester til hunden. Noen hunder er glupske og kan finne på å stjele fra bord og søppelposer. Denne maten kan ofte gi trøbbel i form av oppkast og diaré. Det høye fettinnholdet kan fremprovosere bukspyttkjertelbetennelse. Bein kan sette seg fast og skarpe beinbiter kan gjøre skade i spiserør, mage og tarm.

Kjøp godsaker til hunden

For å unngå å bruke fridagene i romjulen hos veterinæren, er det bedre å kjøpe inn egnede godsaker til hunden. Dette kan den kan kose seg med uten at det skaper trøbbel for magen. Dyreklinikken og dyrebutikkene er ofte fulle av forskjellige typer våtfôr og annet snacks som kan falle i smak. På denne måten kan de firbeinte også kose seg i jula med mat som magen tåler bra.

Hund med godbit

Tråder og pyntebånd

Når vi pakker gaver og henger opp pynt hjemme, bruker vi gjerne tråder og pyntebånd av forskjellige typer. Katter synes ofte dette er utrolig underholdende å leke med. Og i noen tilfeller kan det være fort gjort i svelge hele tråden. Lange tråder og tøystykker kan feste seg i tarmen og skape alvorlige problemer. Dette kan også skje med hunder, så vær obs på julaften. Når gavene pakkes opp og samle sammen alle spennende tråder og pyntebånd.

katt ved juletre

Ikke la hunden din spise dettte

Hunder skal ikke spise blant annet sjokolade, hvitløk og løk, druer og rosiner, store mengder fett / ribbe / salt mat. Vær også forsiktig med spisse bein som kan splintre. Katter er generelt mye mer kresne med hva de får i seg, men pus er ofte veldig interessert i gavebånd og ting som flagrer og beveger seg.

Er du i tvil om du skal gi noe til dyret ditt bør du heller ta det trygge valget og gi mat som er laget spesielt for dyr. Hvis det skulle oppstå en situasjon hvor du er usikker på om dyret har fått i seg noe den ikke skal, ta kontakt med din lokale veterinær og spør om råd. Alle kommuner er tilknyttet en kommunal veterinærvakt som kan kontaktes når din vanlige veterinær har stengt.

Vi ønsker alle dyr og dyreeiere en fredelig jul!

Følg oss gjerne på Facebook.