Kastrering av hannkatt og hunnkatt er et vanlig operativt inngrep. De fleste katter i Norge som ikke brukes i avl, er kastrert.
Kastrering av hannkatt
Vi anbefaler at alle fertile hannkatter som ikke skal avles på, blir kastrert, gjerne før de blir kjønnsmodne. Det finnes flere grunner til at vi anbefaler kastrering av hannkatt; katten vil bli roligere og det minsker risikoen for slåsskamp og derav mulige skader og bittsår. Hannkatten blir også mer hjemmekjær og blir sjeldnere borte flere dager i strekk. Vi mener også at det er et samfunnsansvar å kastrere hannkatten, slik at han ikke blir far til uønskede kull med kattunger, som gjerne ikke har et hjem og kan ende opp som villkatter.
Sterilisering av hunnkatt
Vi anbefaler å kastrere / sterilisere hunnkatten, så fremt man ikke har planer om å avle på henne. Steriliserte katter vil ikke ha løpetid og vil ikke «bli borte» på jakt etter en partner, eller tiltrekke seg ukastrerte hannkatter rundt huset. Hunnkatter bør steriliseres da katter som bruker p-piller har større risiko for å utvikle jurtumorer, dvs. svulster i jurvevet. Disse er ofte ondartede hos katt. Steriliserte katter får heller ikke livmorbetennelse, noe som forekommer hos ikke-kastrerte hunnkatter.
Kastrering er et rutineinngrep
Kastrering av både hunnkatt og hannkatt er et rutinegrep. Før katten får narkose og blir operert tar vi en helsesjekk, dette gjør vi for å se at katten er frisk og kan gjennomgå behandlingen. Katten legges i anestesi og overvåkes under hele prosedyren. Hos hannkatten fjernes testiklene, og katten vil ha et lite sår i pungen etter inngrepet. Hos hunnkatten fjernes både eggstokker og deler av livmoren, og katten har et lite sår på magen etter operasjonen.
Du som eier vil få god informasjon om hva du bør gjøre i tiden etter operasjonen, og har du noen spørsmål er det bare å ta kontakt.
Selve inngrepet er mindre omfattende på hannkatter enn på hunnkatter. Både hunnkatter og hannkatter blir egentlig kastrert, men vi kaller det ofte sterilisering på hunnkatt (selv om definisjonen på sterilisering er at kjønnsorganene ikke fjernes, men at man «kutter forbindelsen». Hadde vi gjort det på våre hunnkatter så ville de fortsatt med løpetid og parret seg, men ikke blitt drektige.).
Hjemløse katter
Et annet viktig aspekt ved kastrering er at dette bidrar til å holde kattebestanden nede og man unngår problemer med hjemløse katter. Hjemløse katter får verken mat eller pleien som de trenger. Disse kattene er heller ikke vaksinert, noe som gjør at de kan bli syke og alvorlige sykdommer kan spres til andre katter. Vi på Hamar Dyreklinikk og Dyrebeskyttelsen anbefaler at du kastrerer katten din.
Hva kan du gjøre om du oppdager en hjemløs katt?
Først bør du sjekke om katten tilhører lokalmiljøet ditt, ta en prat med naboer, heng opp plakater og forhør deg med andre på sosiale medier. Om katten er ID-merket kan den bli skannet hos dyreklinikken, politiet eller hos dyrebeskyttelsen. Dette er helt GRATIS. På nettsiden Dyrebar.no, kan du lage en funnet/savnet-annonse. Hvis ingen eier melder seg kan du kontakte Dyrebeskyttelsen Norge sin avdeling i Hedmark.
Spørsmål om kastrering
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time til din katt? Ta kontakt med oss.