Skal du ha reise med dyret ditt til utlandet i sommer? Da er du ikke alene. Men husk at det er en del ting du må ha på plass for at dyret ditt får lov til å bli med på turen.
Alle land har egne bestemmelser og du er selv pliktig til å sette deg inn i disse reglene for innreise og utreise. Kontakt Mattilsynet i god tid før reisen slik at du får informasjon om hva som gjelder for ditt dyr. Du kan også kontakte den respektive ambassaden til landet du skal reise til.
Reise til Norge med hund, katt eller ilder
Alle hunder katter og ildere som skal inn til Norge må være ID-merket med tatovering eller microchip, og ha eget pass. Hvis dyret ditt har fått ID-merke etter 03/07/2011 skal ID-merket bestå av en mikrochip (plassert under huden på dyret).
Dyret skal også være vaksinert mot rabies, det eneste unntaket er om du kun skal reise fra og til Norge og Sverige. Reiser du fra land utenfor EU/EØS skal du også kunne dokumentere at vaksinen har gitt dyret tilfredsstillende beskyttelse mot rabies (unntakene er såkalte tredjeland).
Hunder skal også være behandlet mot revens dvergbendelorm før innreise til Norge, så sant dyret ikke kommer fra EU/EØS-land som er fri for parasitten.

Pass til dyr
Det er som regel et krav at dyr som reiser inn til Norge ha et eget pass (eller helsesertifikat). Det finnes dog noen unntak, så sjekk hva som gjelder for landet du reiser fra. Ønsker du å bestille pass til dyret ditt, kontakt oss.
I Norge kan du kun ankomme via to flyplasser med dyr fra land utenfor EU/EØS, dette er Oslo Lufthavn Gardermoen eller via Storskog i Kirkenes.
Om du reiser med inntil fem kjæledyr (katt/hund) kan du bruke veilederen som er satt opp på mattilsynet sine nettsider. Ved å svare på noen spørsmål finner du raskt ut hvilke regler som gjelder for deg. Gå til veilederen her.
Så sant du ikke reiser inn til Norge med katt, hund eller ilder som har lovlig opphold i Sverige skal du gå på rød sone på grensen. Ankommer du Norge med fly skal du alltid gå på rød sone, selv om du kommer fra Sverige.
Hva om dyret ikke oppfyller kravene fra mattilsynet ved innførsel?
Om du ikke har alle dokumentene i orden vil dette få konsekvenser både for deg og dyret ditt. Mattilsynet kan bestemme at dyet en skal:
- sendes tilbake til opprinnelseslandet
- settes i karantene inntil innførselvilkårene er oppfylt
- avlives
Eieren eller den som har ansvar for dyret får informasjon om de ulike alternativene og kostnadene rundt disse, deretter må han/hun signere på seg ansvaret for å betale kostnadene rundt det aktuelle alternativet som er aktuelt. Les mer her.
Gode råd til deg som skal reise med dyret ditt
Det kan være lurt å ta med deg et «reiseapotek» som inneholder flåttmiddel og midler mot mygg, evnt sandflue og lopper, kosttilskudd fra veterinær som hjelper mot urolig/dårlig mage, samt førstehjelpsutstyr.
Før avreise så er det lurt å sjekke om dyret ditt trenger ekstra beskyttelse mot parasitter når dere er i utlandet. Vi kan rådgi om det, men det er også lurt å ta en tur innom den lokale veterinæren når du har kommet dit du skal være. Det kan være geografiske forskjeller som gjør at man trenger annen type beskyttelse akkurat der du og dyret ditt skal.
Når det gjelde kosthold bør dyret ditt få samme type fôr den vanligvis får hjemme i Norge. Gi også hunden vann fra flaske om vannet fra springen ikke er trygt å drikke.
Det er lurt å forsikre din firbeinte venn, du vet aldri hva som kan skje når du er ute å reiser.
Skal du fly må du sjekke med flyselskapet hva slags dyrebillett du må kjøpe og hvilke krav flyselskapet har for reisen. Flere flyselskap krever et «fit to travel» dokument som krever en helsesjekk hos veterinær i nær tid til avreise.
Kontakt Hamar Dyreklinikk
Vår dyreklinikk på Hamar har moderne utstyr og tilbyr et bredt spekter av veterinærtjenester til hund og katt. Våre veterinærer, dyrepleiere og assistenter her bred erfaring og kan hjelpe deg og ditt kjæledyr.
Har du noen spørsmål? Eller ønsker du å bestille time hos oss? Ta kontakt.