fbpx

Skitur med hund

Endelig nærmer den kalde, fine tiden seg hvor vi endelig kan spenne på oss skiene igjen, og legge ut på tur i nydelige skiløyper. Og hva er vel bedre enn å dele dette med sin firbeinte venn?

Det kan være lurt å forberede seg litt på snørekjøringstiden og vi ønsker å dele noen råd slik at du og din hund får det beste utgangspunktet for skiturene.

Bevegelsesapparatet

Ta gjerne en runde med hunden i bånd på parkeringsplassen før du spenner på deg skiene, slik at hunden får varmet opp. Alternativt kan du ta det rolig i starten, så både du og hunden får varmet opp kroppen tilstrekkelig. Vi anbefaler i tillegg å ta en full bøy og en full strekk av hvert bein etter aktivitet, da får du både tøyd hundens muskulatur og du får undersøkt om hunden har pådratt seg noen skader. Vi anbefaler også å tilpasse turen etter hundens kondisjon og hvor godt trent den er på forhånd. Ta heller flere korte turer i starten, og bygg opp mot lengre turer utover vinteren. Leddene er utsatt for belastning ved snørekjøring, og hunden kan med fordel få kosttilskudd rettet mot leddhelse som forebyggende behandling. Hvis hunden har kjent leddproblematikk så bør man ta hensyn til det, og unngå stor variasjon i aktivitetsnivået.

Pass på potene under skituren

Hundepotene herdes etter hvert som de brukes, men vær obs de første gangene og sjekk potene etter hver tur. Vanlige problemer er rifter i svømmehuden og rundt klofolden, oppsprukne tredeputer, og skade på klørne. Langpelsete hunder kan få problemer med at kram snø kladder seg under potene. Unngå å legge ut på tur når det skareføre, da det kan øke risikoen for kuttskader. Bruk med fordel potevoks, og gjerne potesokker. Pass på at potesokken er av riktig størrelse, og at strikken ikke strammes for hardt rundt hundens bein. Området ved «tommelen» på frambeina er særlig utsatt for klem og sårskade. Ta gjerne flere stopp underveis og sjekk hundens poter.

Frostskade

Områder som øreflipper, snute, spener og kjønnsorganer er utsatt for frostskader. I hovedsak bør du unngå for lange turer når gradestokken kryper veldig langt ned, men det finnes egne dekken som beskytter spener og kjønnsorganer. Skal du stoppe for pause i skiløypa kan du med fordel ha med for eksempel jervenduk som hunden kan slappe av i uten å fryse. Alternativt kan du ta med et varmt dekken til å ha over din firbeinte venn ved pauser.

Snøblindhet

Hunder kan også oppleve snøblindhet, unngå derfor lange turer på ekstra solfylte dager da solskinnet reflekteres i snøen og kan skade hundens øyne. Det finnes faktisk egne solbriller til hund!

Energi

Skal du ut på lengre turer kan det være lurt med ekstra næring til både deg selv og hunden din. Det finnes blant annet tuber med høyenergipaste som hunden kan fôres med underveis i turen. Ha gjerne også med drikke til hunden, spesielt på de litt mildere dagene og hvis hunden løper/trekker mye.
Ikke fall for fristelsen å dele Kvikk Lunsj’en med hunden din, da dette er giftig.

Utstyr til hund og eier

Er hunden av typen som trekker godt på tur, invester i en god trekksele som passer hundens kropp. Dette er viktig for å unngå feilbelastning og slitasjeskader. Hunden skal aldri trekke med halsbånd.
Bruk også en god snørekjørestrikk med god elastisitet, dette gjør turen mer behagelig både for deg og hunden.

Skal du avgårde i skiløyper et stykke hjemmefra vil det ofte lønne seg å på forhånd ha undersøkt hvilken veterinær som er i nærheten, slik at du vet hvor du skal ringe dersom hunden skader seg.

Lykke til med vinterens vakreste eventyr og kos deg på tur med din beste venn!

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss og vi vil hjelpe deg.

Følg oss på Facebook | Følg oss på Instagram | Meld deg på nyhetsbrev