top of page

Tanntrekk – «Er det ikke bare å nappe ut tannen da?»

Tannrens og munnhuleundersøkelse er noe de aller fleste dyreeiere sørger for at hunden og katten sin får gjennomført hos en dyreklinikk. I den forbindelse vil hver tann bli grundig undersøkt blant annet med tanke på lommedannelser i tannkjøttet, tannkjøttbetennelse, om tennene er løse eller om tennene er skadet. I tillegg blir det også tatt røntgen av hver tann.

I noen tilfeller finner vi langt fremskreden periodontitt, som er betennelse i festet rundt tannroten, hvor den eneste løsningen er å trekke tannen. Andre ganger ser vi tenner som er brukket, og hvis rotfylling ikke er aktuelt, så må også disse trekkes

.

Tanntrekk utføres under narkose, godt smertelindret og med lokalbedøvelse i form av nerveblokk

Det er mye jobb og tidsbruk som eiere naturligvis ikke får innblikk i, siden dette foregår uten eier tilstede. Noen eiere har en oppfattelse om at tanntrekk på dyr er en enkel jobb som er fort gjort, og vi hører innimellom: «Er det ikke bare å nappe ut tannen da?». Med dette innlegget ønsker vi å forklare litt mer hva som ligger i en tanntrekk, og på den måten øke forståelsen for jobben og ikke minst prisen.


Krone og rot

En tann kan grovt sett deles inn i krone (den synlige delen av tannen) og rot. Det mange eiere ikke vet er at roten er mye lengre enn kronen. Se illustrasjonsbilde av en hjørnetann som viser overgangen mellom krone og rot. Tannen er fra en liten hund på 3-4 kg. Legg også merke til at roten er buet. Hvis det hadde vært mulig å bare «nappe ut tannen», så hadde det likevel ikke gått på grunn av den buede roten.


Hva er peridontalligamenter?

Hver tannrot er festet i kjevebenet med noe som heter peridontalligamenter. Dette er et svært sterkt bindevev som ved tanntrekk må kuttes over. Vi bruker egne instrumenter for dette, som kalles luksator og ekstraktor, som føres inn i en trang spalte mellom tannroten og kjevebeinet. I mange tilfeller må vi også fjerne noe av kjevebeinet langs med tannroten for å komme til i riktig vinkel for å kutte periodontalligamentene. Kjevebeinet fjernes ved hjelp av spesialborr, og i forkant av dette blir også tannkjøttet løsnet og vippet til side.


Roten løsnes sakte, men sikkert. Det er en hårfin balanse mellom å ta i nok til at periodontalligamentene ryker, men samtidig ikke ta i så mye at tannroten knekker. Knekker roten, så må man lete etter rotresten og få ut denne også. Mange av jekslene har to røtter, og de helt bakerste har tre røtter. Disse tennene må deles med borr, og hver rot må trekkes separat. Noen ganger står også disse røttene i unormale vinkler og retninger, som gjør jobben enda mer tidkrevende.


Underveis i tanntrekken blir det også tatt kontrollrøntgen for å sikre seg at hele tannen er fjernet. Vi skraper ut betent vev (granulasjonsvev, verk) og sørger for god og frisk blødning som fyller plassen i kjevebenet der tannroten satt. Vi bruker også et spesialborr for å slipe ned skarpe kanter på kjevebenet der tanntrekken er utført. Deretter skal tannkjøttet sys, og her er det ytterst viktig at det ikke sys for stramt. Ofte må vi løsne noe av bindevevet på innsiden/baksiden av tannkjøttet, for at tannkjøttet skal bli mer tøyelig. Det brukes en tråd som blir borte av seg selv, og det sys som regel flere små enkeltsting.


Det er også viktig å vite at selv når alt gjøres riktig, så kan det likevel oppstå komplikasjoner som krever ytterligere behandling. Det kan være behov for antibiotika, forlenget behandling med smertestillende, og i enkelte tilfeller må man sy tannkjøttet på nytt.


Husk årlig tannsjekk!

Vi anbefaler årlig kontroll av tennene. Dette gjøres ofte i forbindelse med vaksinebesøk og standard helsekontroll. Vi tilbyr også røntgen av alle tenner uten full tannrens for de som ikke har noe særlig med plakk/tannstein, men likevel trenger å ha kontroll på hva som foregår med tannrøttene.


Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss.

bottom of page