top of page

Kastrering av katt

Det er mange fordeler med å kastrere katten din. Om katter ikke skal brukes i planlagt avl så anbefaler vi at alle katter kastreres. Det er et stort problem med hjemløse katter og disse klarer seg sjeldent godt alene. Hjemløse katter blir ikke fulgt opp og kan lide med både sult, frost og sykdommer. En ukastrert hunnkatt kan få opp til 20 kattunger i året. Ved å kastrere din katt bidrar du til å holde antall hjemløse katter nede.

 

Kastrering hannkatt​

Hvorfor og når bør hannkatter kastreres?

Hannkatter blir kjønnsmodne rundt 4-6 måneders alder. Første tegn på kjønnsmodning kan være uønsket markering og lukt. En ukastrert hannkatt vil ofte vandre større avstander og det er større sjanse for at den vil gå seg bort pga. streifing. Ved å kastrere hannkatten din vil du minske skadeomfang og hyppighet av bittsår, en kastrert hannkatt ikke drives av testosteron på samme måte som en ukastrert hannkatt. Ved å kastrere katten din vil du også være med på vårt felles ansvar om å unngå hjemløse kattunger.

 

Hos oss må de også være over 2 kg før de opereres.​ Bestill time her.
 

Kastrering av hannkatter er et rutineinngrep​

Katten får først en grundig klinisk undersøkelse og blir deretter sedert. Vi legger inn et venekateter for pasientsikkerhet og videre medisinering. Videre får de væskebehandling og oksygen under inngrepet.

 
Operasjonsområdet blir klargjort med barbering, vasking og desinfisering. I tillegg til narkose settes det også lokalbedøvelse i testiklene. Testiklene fjernes via to små snitt i pungen. Vi syr ikke huden etterpå, da dette av erfaring gror fint av seg selv. Det er viktig at katten ikke slikker såret under helingsprosessen.

 

Hannkattene kommer seg svært raskt etter operasjon og får smertelindring i noen dager hjemme. Kontroll utføres gjerne ca 5 dager etter operasjonen for å se at alt ser fint ut.
 

Kastrering hunnkatt
Hvorfor og når bør hannkatter kastreres?

Hunnkatter kommer i kjønnsmodning rundt 4-6 måneders alder. Tegn på kjønnsmodning hos hunnkatter kan være at de kommer i løpetid. En hunnkatt i løpetid er ofte rastløs, mye vokalisering/mjauing, ruller, går med halen høyt og vil ut for å finne en hannkatt. Det kan være slitsomt for eiere å ha en katt med løpetid i hus.

 

Hos oss ønsker vi at hunnkatten skal være nærmere 2,5 kg før vi utfører operasjon.

 

Hunnkatten bør kastreres for å unngå uønsket kattunger. Ved å kastrere en hunnkatt unngår man også risiko for livmorbetennelse.


​Hvordan foregår kastrering av hunnkatt?​

Hos oss utfører vi kastrering av hunnkatt som et bukinngrep. De får en grundig klinisk undersøkelse og blir deretter sedert. Det legges inn et venekateter for pasientsikkerhet og hvor ytterligere medikamenter gis for å legge katten i full narkose. Væskebehandling gis også via veneflonet. Alle operasjonspasienter hos oss blir intubert, og narkosen vedlikeholdes ved hjelp av gassnarkose. Det er full overvåking med blant annet EKG og blodtrykk.  

 

Operasjonsområdet blir klargjort med barbering, vasking og desinfisering. I tillegg til smertelindring i premedikasjonen, legges det lokal for optimal smertelindring under inngrepet. Det lages et buksnitt midt på magen. Via buksnittet fjernes begge eggstokker og mesteparten av livmoren (er det sykdom i livmoren fjernes selvsagt hele). Hunnkattene får body som de skal gå med helt til stingfjerning 10-12 dager senere. Vi utfører sårkontroll 3-5 dager etter operasjonen. Hunnkattene får smertelindring hjemme i en uke.

 

Hunnkatter kommer seg ofte veldig greit etter operasjonen, og vil føle seg helt fine i løpet av få dager.

 

​Fôring av kastrerte katter​

Kastrerte katter får nedsatt metabolisme og har derav lettere for å legge på seg. De kan også få noe økt appetitt. Det er viktig å følge opp vekten, tilpasse fôrmengde og gi riktig fôrtype til din katt. Spør oss gjerne om fôrveiledning så hjelper vi deg med å finne et passende fôr.

hamar-dyreklinikk-kastrering.jpg

Bestill kastrering

Ønsker du å bestille en kastrering av katten din? Ring oss, send oss en e-post eller bruk skjemaet på nettsiden. Vi hjelper deg gjerne.

 

Hamar Dyreklinikk | Vangsvegen 132, 2318 Hamar | Telefon: 62 50 91 00 | E-post: post@hamardyreklinikk.no

bottom of page