fbpx

Sunn tannhelse hos hund – 5 enkle tips

Det er viktig at alle kjæledyr har en god og sunn tannhelse. Derfor har vi satt opp noen tips til både katter og hunder som vil forebygge nettopp dette. Problemer relatert til tannhelsen er noe av det aller vanligste vi ser hos dyr, og dessverre er det slik at de aller fleste dyr vil oppleve en form for problemer eller tannsykdommer i løpet av livet sitt.

Om du som eier er flink til å følge opp tannhelsen til dyret ditt vil dette forebygge og hjelpe dyret med å ha en god tannhelse.

1. Alle hunder bør pusse tennene hver dag.

Tannpuss er like viktig for hunden din som det er for deg. Dette hindrer at plakk etablerer seg i munnen, noe som kan føre til tannstein og betennelse. Periodontitt (en betennelse i tannkjøttet) er nemlig noe av det vanligste vi ser og dette kan være svært smertefullt for dyret. Ytterste konsekvens vil være tap av kjeveben og løse tenner, videre må da dyret gjennomgå tannkirurgi.

Vi vet at det i mange tilfeller kan være utfordrende å få til en tannpuss. Det kan gå litt tid før hunden aksepterer tannbørste og tannkrem, men dette er kun en vanesak. Ikke gi opp om resultatet ikke blir 100% i starten. Gjør tannpuss til en positiv erfaring for hunden. Om hunden frykter tannbørsten kan du prøve en «fingerbørste», den kan i mange tilfeller fungere bedre. Bruk en tannpasta som er laget for hunder og som smaker godt, dette vil gjøre jobben mye lettere.

Ønsker du hjelp til å pusse tennene? Ta kontakt så kan vi veilede deg.

Når du pusser hundens tenner er det viktigs at du ser at tannkjøttet ser friskt ut, er det antydninger til blod, rødt tannkjøtt eller noe annet som ikke stemmer? Da bør du bestille en tannsjekk hos veterinæren. Husk også at hunder skal ha en god ånde. Er ånden dårlig kan dette være et tegn på et underliggende problem.

2. Fôr som renser munnen

Det finnes faktisk fôr som renser hundens munnen. Dette er noe de fleste dyreklinikker har. Tyggebein, tyggeflak og dentalfôr som forebygger tannstein er noe alle hunder bør få.

3. Tørrfôr er best

Vi vil anbefale deg å buke tørrfôr fremfor våtfôr. Grunnen er enkel, tørrfôr er med på å fjerne plakk og smuss på tennene.

4. La hunden få tyggeleker og tyggeben

En tyggeleke er både morsom for hunden samtidig som den bidrar til en sunn munn. Gi gjerne hunden tyggeben, dette er også med å forebygger plakk og tannstein.

5. Årlig tannsjekk

Noe av det viktigste du kan gjøre er å ta med hunden din til en årlig tannkontroll. Da får veterinæren sjekket at alt står bra til med tannhelsen. Skulle vi oppdage noen problemer så kan vi ta tak i dette på et tidlig tidspunkt. Vi kan også fjerne plakk og tannstein om vi ser at det er behov for en tannrens.

Små hunder og eldre hunder er mer utsatt for tann- og munnsykdommer. Det vil derfor være lurt å har flere tannsjekker hos disse. Snakk med veterinæren din, sammen legger vi en god plan for oppfølging av din beste venn.

Bestill tannsjekk hos Hamar Dyreklinikk

Ønsker du å bestille time eller har du noen spørsmål rundt tannhelsen til hunden din? Ta kontakt så hjelper vi deg.