top of page

Hjertesykdommer og hjerteundersøkelse - katt

Både unge, middelaldrende og eldre dyr kan få problemer med hjertet sitt. I mange tilfeller er det hjertesykdommer som kommer i løpet av kattens liv, men det kan også være medfødte hjertefeil.

 

Symptomer på hjerteproblemer

  • Nedsatt utholdenhet

  • Dårlig kondis

  • Hoste

  • Vekttap

  • Kollaps

 

Ofte merker ikke eier noe til problemene før sykdommen har utviklet seg til et større problem. Det vanligste første funnet på et hjerteproblem, er ved en veterinærundersøkelse hvor katten blir lyttet på og man oppdager en bilyd. En bilyd er et avvik på vanlige hjertelyder.

 

Hva skjer når vi oppdager en hjertefeil?

Vi på Hamar Dyreklinikk lytter alltid på hjertet til dyret ved hver klinisk undersøkelse. Hører vi en bilyd så henviser vi pasienten til en kardiolog for en anbefalt hjerteultralyd. I noen tilfeller vil hunden bli satt på livslang medisinering for å støtte hjertets funksjon. Det er viktig for oss at katten blir vurdert av en kardiolog og at man får kontroll på hjertet før en eventuell narkose.

 

HCM

HCM står for hypertrofisk kardiomyopati. Dette er den vanligste hjertefeilen hos katter. Noen raser er spesielt utsatt for HCM, deriblant Mail Coon og Ragdoll, men kan ramme alle katter uavhengig av rase/blanding. 

 

HCM kalles også «forstørret hjerte» da hjertemuskulaturen vokser i tykkelse og hulrommene blir mindre. Muskulaturen i hjertet vil over tid bli stivere og hjerte vil få problemer med å pumpe blod ut i kroppen på en optimal måte. Sykdommen kommer ofte snikende med få symptomer. Katten kan virke helt frisk og hjerte kan ha utviklet seg en god del før man oppdager problemet. Ved HCM vil veterinæren oppdage en bilyd på hjerte når katten lyttes på. Som nevnt over så henviser vi alle katter med bilyder til kardiolog for videre undersøkelser og for å fastsette en diagnose.

hamar-dyreklinikk-katt-undersokelse.jpg

Bestill hjerteundersøkelse

Ønsker du å bestille en undersøkelse til katten din? Ring oss, send oss en e-post eller bruk skjemaet på nettsiden. Vi hjelper deg gjerne.

 

Hamar Dyreklinikk | Vangsvegen 132, 2318 Hamar | Telefon: 62 50 91 00 | E-post: post@hamardyreklinikk.no

bottom of page