top of page

Oppkast og diarè hos hund

Oppkast og/eller diaré kan være et naturlig forsvar som beskytter kjæledyret ditt hvis det har spist noe det ikke tåler. Men det kan også være et tegn på sykdom som infeksjon, allergi, parasitter, fremmedlegeme, organlidelse eller forgiftning. Oppkastet kan være akutt og raskt overstått, eller det kan vare i timer og opptil flere dager. For noen dyr er oppkast kronisk og varer i måneder.

Hvis hunden din ellers oppfører seg normalt og er glad, kan det skyldes et for brått fôrbytte eller at dyret har fått i seg noe som har gitt ubalanse i mage- og tarmsystemet. Ofte vil vi anbefale at du kommer til klinikken med dyret ditt, slik at vi kan gi det en generell undersøkelse. I de mildeste tilfellene anbefales det å fôre med skånekost (for eksempel Hill’s i/d som du får kjøpt på klinikken). Du gir da små og hyppige porsjoner fram til avføringen er normal, og fortsetter å bruke fôret i ytterligere 2-3 dager. Deretter går man gradvis tilbake til dyrets ordinære fôr. Dyret kan med fordel også få pro- og prebiotika i form av ”gode tarmbakterier” gjennom hele sykeperioden, som kan kjøpes hos oss. Spør oss på klinikken.

HUSK: Det skal være en bedring i hundens tilstand under hele skåneperioden. Hvis hunden blir sløv, fortsetter med oppkast/diaré, det kommer blod i oppkast/diaré, har magesmerter eller høy/lav temperatur, så må du få tak i en veterinær.

Undersøkelser

Hvis det ovenstående ikke hjelper, bør du kontakte veterinæren. For det kan hende dyret trenger en undersøkelse og eventuell medisinsk behandling. Oppkast og diaré er som nevnt ikke en sykdom i seg selv, men et tegn på at det er noe galt med enten mage- og tarmsystemet, eller de tilhørende kjertelsystemene – lever, bukspyttkjertel med mer.


Det kan også være fremmedlegemer som blokkerer for passasje av fôret gjennom tarmen, og både nyrelidelser og hormonelle forstyrrelser kan gi oppkast og diaré.

Derfor er det viktig å få undersøkt hunden grundig hvis den kaster opp eller har diaré i lengre tid, eller hvis den akutt blir veldig dårlig. Bestill time her.

Veterinæren vil avhengig av det enkelte dyrs tilstand utføre en eller flere av følgende undersøkelser:

  • Klinisk undersøkelse: Her vil veterinæren undersøke dyret grundig, samt innhente opplysninger fra eieren om symptomer og tidsforløp.

  • Blodprøve: En blodprøve kan vise om dyret er alvorlig dehydrert og man kan undersøke funksjonen til de indre organene, samt avsløre akutte betennelsesreaksjoner.

  • Avføringsprøve: Prøven avslører parasitter eller parasittegg. Man kan også ved mistanke om parvovirus utføre en parvovirus-test med en liten mengde avføring og stille en rask diagnose, slik at man kan ta de riktige forhåndsreglene med det samme.

  • Røntgen: Røntgen kan brukes til å avsløre fremmedlegemer, utfyllinger, luftutspiling av tarmavsnitt eller magesekk, og man kan gi dyret et kontrastmiddel og vurdere passasjen gjennom tarmsystemet.

  • Ultralyd: Ultralyd kan blant annet brukes til å avsløre leverlidelser eller svulster i bukhulen.

  • Endoskopi (henvisning): Endoskopi er en undersøkelse som utføres under full narkose. Veterinæren fører en lang fiberkikkert ned i magen og videre ut i tarmen. Man kan også kikke opp i endetarmen og videre opp i tykktarmen, og på denne måten kan man undersøke nesten hele tarmkanalen. Dette er en fin metode å se etter fremmedlegemer, men den brukes primært i utredning av kronisk syke mage-/tarmpasienter. Endoskopi muliggjør uttaking av biopsier (små vevsprøver), som kan undersøkes på et laboratorium og gi en nøyaktig diagnose. På denne måten kan man gå for en spesifikk behandling rettet nøyaktig mot den lidelsen dyret har.

resepsjon-hamar-dyreklinikk.jpg

Bestill time hos veterinæren

Ønsker du å bestille time til hunden din? Ring oss, send oss en e-post eller bruk skjemaet på nettsiden. Vi hjelper deg gjerne.

 

Hamar Dyreklinikk | Vangsvegen 132, 2318 Hamar | Telefon: 62 50 91 00 | E-post: post@hamardyreklinikk.no

bottom of page