top of page

Røntgen og ultralyd - hund

Ved utredninger av pasienter kan bildediagnostikk være et viktig verktøy for oss for å stille en diagnose. Noen ganger må man se på strukturene inne i pasienten og her vil vi få god hjelp av disse apparatene.

Røntgen

På Hamar dyreklinikk har vi to ulike røntgenmaskiner. Vi har tannrøntgen som vi bruker til alt av tenner, samt ved bildediagonostikk av mindre områder som f.eks. pote på katt eller en tå på en hund. I tillegg så har vi et sort røntgenapparat som kan ta bilder av hele eller deler av dyret. 

 

Røntgen er viktig for å kunne se etter benbrudd, fremmedlegemer, unormale strukturer, bukorganer eller lunger. Røntgen brukes også til fosterdiagnostikk og HD/AD bilder som brukes til blant annet avl og kartlegging av genetikk. HD/AD kan du lese mer om i eget avsnitt i menyen. 


Ofte tas røntgen på våkne pasienter, men ved noen tilfeller må dyret få en sedasjon og sove for å utføre røntgen. Om dyret ditt må sederes før undersøkelsen kommer helt an på situasjonen og hva slags bilder som skal tas.

 

Skulle det være aktuelt med CT eller MR undersøkelser så blir det sendt henvisning til klinikk som har det. Vi har tett samarbeid med klinikker som utfører slike undersøkelser. 

 

Ultralyd

Ultralyd er et viktig verktøy i flere utredninger. Ultralyd fungerer ved å sende lydbølger inn i kroppen, når lydbølgene treffer ulik massetetthet og strukturer så vil noen av lydbølgene bli reflektert tilbake. Disse lydbølgene fanges opp av proben og omdannes til «levende» bilder på skjermen. 

 

Ultralyd brukes for å se på indre organer. Det kan brukes for å fastsette diagnose eller som en del av en utredning. Med bruk av ultralyd kan man blant annet se indre blødninger, livmorsbetennelse, tumorer, fremmedlegemer og det kan brukes til fosterdiagnostikk. 

 

Om ultralyd kan tas på våkent dyr eller om dyret må sederes avhenger av hva som skal undersøkes og tilstand på pasienten. I noen tilfeller må dyret faste før undersøkelsen, eller komme med full urinblære om blæren skal vurderes.

 

Vi har veterinærer med god erfaring innenfor ultralyd på klinikken.

hamar-dyreklinikk-ultrlyd-hund.jpg

Bestill time

Ønsker du å bestille en time til hunden din? Ring oss, send oss en e-post eller bruk skjemaet på nettsiden. Vi hjelper deg gjerne.

 

Hamar Dyreklinikk | Vangsvegen 132, 2318 Hamar | Telefon: 62 50 91 00 | E-post: post@hamardyreklinikk.no

bottom of page