top of page

Tannhelse - hund

God tannhelse er som for oss mennesker, avgjørende for hundenes trivsel og velvære. Sykdommer i munnhulen kan forårsake mye ubehag og smerte hos hunder. Det er ikke alltid enkelt å oppdage munnlidelser, da hunder vil forsøke å skjule smerte som en del av deres naturlige instinkter. Derfor er det viktig å undersøke munnhulen jevnlig.

Symptomer på tannsykdommer hos hund

Symptomer på sykdommer i munnen kan være dårlig ånde, sikling, spisevegring, nedstemthet og aggresjon. Tannstein kan føre til tannkjøttbetennelse, og tap av feste til tennene. Rutinemessig tannpuss hjemme og tannrens på klinikk vil forebygge dette.

Valper starter felling av melketenner fra cirka 4 måneders alder. Noen ganger løsner ikke melketennene før de blivende tennene begynner å vokse fram. Da kan det bli nødvendig å trekke de retente melketennene.

Du kan spare dyret for mange lidelser, og selv spare penger, hvis man sørger for å forebygge og ta tak i tannproblemene før de blir for store. Ønsker du en tannsjekk til hunden din? Ta kontakt så hjelper vi deg.

 

Kontroll hos veterinær

Det anbefales å få tennene sjekket av veterinær minst 1 gang i året. Noen ganger vil det være nødvendig med hyppigere tannsjekker. Små raser, eldre hunder og hunder med unormal tannstilling anbefales å kontrollere oftere da de har lettere for å utvikle tannproblemer.

Tannrens på klinikken

Har det dannet seg tannstein på tennene så kan dette dessverre ikke pusses bort med vanlig tannbørste. I mange tilfeller er det nødvendig å levere inn hunden til en tannrens på klinikken. For å utføre en fullstendig tannrens så må hunden legges i narkose. Tannsteinen fjernes med en scaler, det sonderes nøye rundt hver tann og alle tennene poleres etter rens. Vi tar alltid røntgenbilder av alle tennene. Hele denne prosessen er viktig for å få en god oversikt og et godt resultat. 

 

Vi har stor fokus på god overvåkning og en trygg anestesi. Hunden din blir alltid intubert (det legges en tube ned i luftrøret) og koblet til et anestesiapparat. Ved å gjøre det på denne måten har vi frie luftveier og har mulighet til å puste for dyret ditt om det er nødvendig. I tillegg så har vi gode monitorer som gir oss god informasjon om bl.a. hjertes aktivitet, respirasjon, temperatur og blodtrykk.Vi har respirator på klinikken som brukes ved behov, alt dette er inkludert i tannrensprisen. 

 

Se videoen vi har laget av Iso som er inne for tannrens hos oss. Her får dere et lite innblikk i hele prosessen. 

Oppfølging hjemme - Puss hundens tenner hver dag

Det beste du som eier kan gjøre for å forebygge tannproblemer er daglig tannpuss. Dette kan ofte føles problematisk både for dyr og eier. Gradvis tilvenning er viktig. Start med en kort tannpuss og øk i takt med hva kjæledyret ditt tolererer. Godbiter og masse ros som belønning er viktig. Målet er å få hunden din til å like tannpuss. Det finnes tilpasset tannbørste og tannpasta til dyr. Tannpasta beregnet på mennesker kan inneholde fluor som er giftig og må ikke benyttes!

 Sjekk denne videoen for hvordan det gjøres:

Bestill tannsjekk

Ønsker du å bestille en tannsjekk til hunden din? Ring oss, send oss en e-post eller bruk skjemaet på nettsiden. Vi hjelper deg gjerne.

 

Hamar Dyreklinikk | Vangsvegen 132, 2318 Hamar | Telefon: 62 50 91 00 | E-post: post@hamardyreklinikk.no

bottom of page