top of page

Algeforgiftning hos hund

På varme sommerdager kan det være deilig å kjøle seg ned med et bad for både to- og firbeinte. Som oftest er dette helt trygt. Man skal allikevel være obs på varme sommerdager med lite vind, for vann som inneholder blomstrende alger kan resultere i algeforgiftning.


alger, vann, Algeforgiftning

Hvis hunden din blir forgiftet av alger kan den bli alvorlig syk

Dessverre er en slik forgiftning potensielt dødelig og symptomene kan komme innen kort tid etter eksponering. Du bør alltid ta kontakt med veterinær hvis du mistenker at hunden din er blitt forgiftet. Tidlig behandling kan redde liv.


Vanlige symptomer ved forgiftning med blågrønnalger er skjelving, oppkast/diare, dårlig balanse og kramper. Eksponering både over hud og ved inntak av forgiftet vann kan gi symptomer.


Dyr som bader blir rammet

Blågrønnalgen blomstrer i perioden juli til september. Når blomstringen skjer vil mange av algene dø og giftstoffer (toksiner) blir da sluppet ut i vannet. I store mengder er disse stoffene giftige for både dyr og mennesker. Etter en algeblomstring vil du ofte se at vannet har en blågrønn, grønn til gulgrønn farge og er grumsete. Oppdager du dette bør du og hunden din holde dere borte fra vannet.


Dyr er de som oftest blir utsatt for en algeforgiftning, da de får i seg vannet når de bader eller drikker. Alger og giftstoffene kan finnes i både ferskvann, brakkvann og saltvann.


Selv om overflaten virker ren kan vannet fortsatt være giftig hvis algeblomstringen har skjedd for noen dager siden. Giftstoffene (toksinene) som slippes ut er svært farlige og i enkelte tilfeller kan små vannmengder gjøre hunden din alvorlig syk. Det finnes over 30 forskjellige algearter som kan forårsake forgiftning.


Hvordan forebygge algeforgiftning

Du skal ikke bade i eller drikke av et vann du mistenker er algeforgiftet. Har det likevel skjedd at hunden din har badet i forurenset vann skal du skylle pelsen ren etter at hunden kommer opp av vannet. Det må ikke sitte giftalger igjen i pelsen. Ettersom giftalgene er giftig for mennesker også bør du beskytte deg selv når du vasker hunden.


Kontakt oss hvis du mistenker algeforgiftning

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time hos en dyrlege? Ta kontakt med oss, vi hjelper deg.


Hamar Dyreklinikk | Vangsvegen 132, 2318 Hamar | Telefon: 62 50 91 00 | E-post: post@hamardyreklinikk.no


Følg oss på Facebook.

Comments


bottom of page