top of page

Trening av hund til jakt

Oppdatert: 6. jul. 2023

For at hunden din skal prestere best mulig under jakt er det en del punkter du bør passe på. Det gjelder opptrening før jakt, hvilket utstyr du trenger, vann og mat under jakten og restitusjon. Det er selvfølgelig også viktig at hunden er frisk og i god form, uten skader eller smerter som hindrer den under jakten.

Har du noen spørsmål eller ønsker du rådgivning fra en veterinær? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Oppvarming og nedtrapping

Det er viktig at du varmer opp hunden før jakten starter, da dette vil minske risikoen for skader. At du også gjennomfører en nedtrapping av aktiviteten etter at den er ferdig vil bidra til at kroppen restitueres raskere. I tillegg kan du gjerne massere hunden etter endt økt. Både oppvarming og nedtrapping bør vare mellom 15-20 minutter før og etter jakt eller trening. En gåtur med bånd i kupert terreng med litt økende tempo vil ofte gjøre nytten ved oppvarming, og en rolig tur kan være fin nedtrapping.


Opptrening av jakthunden

Det er viktig at du starter gradvis opptrening av hunden i god tid før dere skal på jakt. Dette vil forebygge skader på hundens skjelett og muskler, og er avgjørende for at hunden skal prestere godt i flere timer over en lengre periode. Det beste er å opprettholde en god fysisk form året rundt, og bruke hunden variert. De siste 2-3 månedene før jakten starter bør det være ekstra fokus på utholdenhet og styrke. I denne fasen kan man benytte seg av f. eks. trekking av kjetting, kickbike eller vanlig sykkel, waterwalker og svømming. Det er også god styrketrening for hunden å bære kløv. Husk oppvarming og nedtrapping ved trening, og tid til restitusjon mellom treningsøktene.


Fôring av jakthunden

Riktig fôr har mye å si for at hunden skal være opplagt og kunne yte maksimalt. En jakthund kan i løpet av en dag legge bak seg mange kilometer i kupert terreng og det krever mye energi. Det er også viktig at man sørger for at hunden får i seg nok energi i opptreningsfasen for at restitusjon og trening skal ha ønsket effekt.


Når du går i gang med forberedelsene til jakt kan det være nødvendig å bytte til et høyenergifôr, og eventuelt også øke fôrmengden. En fuglehund skal ha i seg rundt 4000 kalorier hver eneste dag i perioden den trener og er med på jakt. Det kan være lurt å gjøre maten så smakelig som mulig, og fordele den på flere måltider. Gi hovedmåltidene på morgenen og kvelden, før og etter aktivitet. Utover dagen kan man fordele den resterende maten i flere små porsjoner, såkalt «snacking». Benytt pausene under jakten til å gi hunden et lite, smakelig høyenergimåltider. Flere fôrprodusenter har små lunsjbokser med bløtmat og liknende som passer fint. Bland det gjerne ut med vann hvis hunden ikke drikker tilstrekkelig på egenhånd. Får ikke hunden i seg nok næring eller det går for lenge mellom hvert måltid vil hundens prestasjoner bli svekket. Det er større risiko for at hunden blir stiv i muskulaturen, og blir hunden sliten så øker risikoen for skader.

Det er også viktig at hunden har tilgang på friskt vann. Vann kan tilbys via flaske eller medbrakt skål, eller fra bekker og vann. Det er lurt å øve på å drikke fra en uvant plass på forhånd, og evnt tilsette litt smak i vannet, så det er mer fristende for hunden. Det er også en mulighet å tilsette elektrolytter i vannet, så hunden ikke mister for mye salt ila dagen. En hund som trenger ca 4000 kalorier ila en jaktdag trenger også ca 4 liter vann, så pass på at den tilbys vann ofte. Hvis hunden drikker, er normalt aktiv ila dagen, spiser og tisser med normal farge på urinen, så drikker den mest sannsynlig det den trenger.


Sjekk av hunden er viktig

Før jaktsesongen kan det være fornuftig å ta en helsesjekk av hunden. Særlig hunder som er eldre, eller som tidligere har slitt med ulike skader eller overbelastninger, vil ha godt av en gjennomgang av kroppen. Det gir også deg som eier mulighet til snakke med en veterinær, og vi kan hjelpe deg med råd og veiledning.

Etter hver treningsøkt bør du ta en sjekk av hunden. Start med snuta og gå bakover. Sjekk øynene for rusk eller skader. Sjekk labber og klør. Klørne bør ikke være for lange da dette kan medføre klokapselfraktur. Skade på klokapselen er smertefullt og må som oftest behandles hos veterinær. Sjekk potene for kuttskader, sår og uttørking. Særlig tørr lyng om høsten kan være hardt for potene og føre til potesår, da er det lurt å forebygge med potesokker. Om vinteren kan det også være smart å bruke potesokker ved våt snø. Hvis du ikke bruker potesokker bør pelsen rundt potene klippes, for å hindre at is og snø klumper seg. Kuldekrem eller voks på hundens poter kan også være lurt å bruke på kalde dager for å unngå at tørre tredeputer sprekker. Ved våt snø bør man bruke kondomdress, så hunder med lang pels slipper snøballer over «hele kroppen». Hannhunder kan også ha godt av ekstra beskyttelse på pungen, for å hindre kuldeskade.

Ved bruk av potesokk på frambeina (og på bakbeina ved ulveklør her), må man passe på at potesokken ikke gnager under ulvekloen. Det er en typisk plass å få gnagsår etter bruk av potesokk, hvor det kan bli et væskende sår som hunden slikker på. Pass derfor på at potesokkene sitter passe stramt og ikke gnager på benet til hunden. Sjekk de og bytt de gjerne ila jaktdagen. Pass også på at de ikke sitter for stramt. Er hunden din uheldig og blir bitt av hoggorm må du kontakte veterinær så raskt som mulig. Hunden bør ligge mest mulig i ro og hvis mulig bæres. Det hjelper ikke å suge ut giften. Behandling ved huggormbitt hos veterinær er smertestillende, væskebehandling og i de fleste tilfeller antiserum mot giften.

Det er helt vanlig at hunder får i seg en del av jaktbyttet i form av belønning eller at hunden sniker til seg en bit. Bendelorm og/eller spolorm er parasitter som hunden kan få i seg når den spiser innvoller, rå fisk og rått kjøtt. Innvollsormer fra små krypdyr som mus og lemen er også noe hunden kan få i seg. Ta kontakt med oss, så vil vi finne ut om din hund har parasitter, og hvilken behandling som passer din hund.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt.

Følg oss gjerne på Facebook og meld deg på vårt nyhetsbrev.

bottom of page