Hoggormbitt er noe alle dyreeiere frykter. Om din firbeinte venn blir bitt av hoggorm kan dette få alvorlige følger. Hvert eneste år blir mange hunder og katter bitt av hoggorm og dessverre er det ikke alle som overlever. Hoggormen (Vipera berus) er en av tre frittlevende slangearter vi har her i landet, og den er aktiv på vårparten og frem til høsten. De to andre slangeartene vi har er buorm (Natrix natrix) og slettsnok (Coronella austriaca), men disse to er ikke giftige. I tillegg har vi stålorm (Anguis fragilis), og mange vil nok tro at dette er en slange men det er faktisk en øgle.
Hva gjør du om dyret ditt blir bitt av en hoggorm?
Oppdager du at hunden din er blitt bitt av hoggorm må du holde den mest mulig i ro, kontakt dyrlegen omgående som kan undersøke hunden. Det samme gjelder for katter. Om du eier en liten hund bør du bære den, store hunder bør gå i et rolig tempo til bilen. Om dyret ikke holdes i ro vil spredningen av giften påskynde seg .
Ikke prøv å suge ut giften
Ikke kjøl ned hevelsen/bittområdet
Ikke stopp blodsirkulasjonen rundt bittområdet
Ettersom kroppsmassen til katter og hunder er mye mindre enn oss mennesker vil giften fra hoggormen være mer konsentrert, derfor blir alvorlighetsgraden av slike bitt mye større hos dyr. Hunder reagerer som regel kraftigere på hoggormbitt enn katter.
Hvordan ser huggorm bitt ut?
Dyr blir som regel bitt av hoggorm i hoderegionen, snute eller i et av beina. Ofte er det en nysgjerrighet hos hunden som fremprovoserer angrepet fra hoggormen. Selvet bitemerke består av to små hull/prikker og om gift har blitt overført til dyret vil området rundt hovne kraftig opp. Hevelsen er ofte blodrød.
Symptomer på hoggormbitt
Allmenntilstanden til dyret vil endres, oppkast og diaré kan også oppstå. Andre symptomer kan være:
Hevelse rundt området hvor dyret er blitt bitt, hevelsen kan bli større og større.
Dyret blir trøtt/sløv/svimmel
Hjerteflimmer
Halting
Dårligere blodsirkulasjon
Dyret går i sjokk
Behandling
Når et dyr kommer inn til oss vil en veterinær undersøke dyret og behandle med væskebehandling og evt. antiserum hvis nødvendig. I perioden etter behandlingen får du god beskjed fra veterinær om hva slags oppfølging dyret bør få.
Ta kontakt om har spørsmål rundt hoggormbitt eller om du ønsker å bestille time.