top of page

Dette må ikke dyret ditt spise i jula

Nå som jula er her dukker det stadig opp nye fristelser for våre firbeinte venner. Om dyret ditt er uheldig å får i seg noe den ikke bør så kan det i verste fall få alvorlige konsekvenser.


Her får du en oversikt over hva katter og hunder bør unngå.Mat som er farlig for dyr

Julematen vi mennesker spiser er ofte veldig fet og inneholder mye salt. Dette er ikke mat for dyr og om hunden får i seg dette kan det føre til diare og oppkast. Det kan også oppstå mer alvorlig sykdom ved større inntak. Pinnekjøtt og ribbe er høytidsmat, men pass på å gå ut med matavfallet med en gang. En sulten hundenese kan snuse seg frem til søpla å få tak i benrester. Slike bein kan skape store problemer, de kan sette seg fast og skade tarm og mage.


En god del av maten som blir servert inneholder også løk eller hvitløk. Dette er skadelig for dyr og kan gi alvorlig sykdom.


Noe vi ser hver jul er dyr som spiser sjokolade, dette kan potensielt være livstruende. Sjokoladen inneholder teobromin og dette tåler ikke katter og hunder. Symptomer som kan oppstå om dyret ditt har spist sjokolade: oppkast og diare, skjelvinger, kramper og koma. Katter og hunder kan faktisk dø om de spiser sjokolade. Teobromin er et stoff i kakaoen som brukes når sjokolade lages, dette vil si at jo mørkere/mer kakao det er i sjokoladen jo farligere er den.


Skal du bake til jul bør du passe på at dyret ikke får i seg gjærdeig. Konsekvensen om dyret spiser dette vil være magesmerter og i verste fall føre til dreining av magesekken. Alkoholforgiftning kan også oppstå da gjæringen produserer alkohol. Rosinpakke i julestrømpa til barna er ofte en gjenganger. Rosin og druer er sundt for oss mennesker men veldig giftig for hunder og katter. Så pass på at rosinene ikke strøs rundt slik at dyrene får dette i seg.


Har du en mistanke om at dyret ditt har spist noe den ikke skal? Kontakt veterinæren slik at vi eventuelt kan undersøke dyret.


Pass på gavebånd

Om hunden eller katten din spiser gavebåndet fra pakkene kan dette sette seg fast i tarmkanalen til dyret. Hvis dette skulle skje så kan skape store problemer og potensielt være livstruende. Rydd derfor alltid vekk gavebåndet når du har åpnet pakken. For hunden/katten virker dette som en morsom leke og fristelsen kan derfor bli for stor. Tror du at dyret ditt har fått i seg gavebånd bør du kontakte dyrlegen fortløpende.

Slukk stearinlys

Hvert eneste år skjer det brannskader som følge av at dyr kommer bort i levende lys. Hår og pels tar for fyr, også værhår. Derfor skal du aldri gå fra levende lys når din firbeinte venn er i nærheten.


Blomster og planter

Det finnes en rekke giftige blomster og planter. Sjekk derfor om de plantene og blomstene du har kan være farlige for dyret ditt. I julen er det vanlig at man kjøper blomster som julerose, julestjerne, svibel, liljer og amaryllis. Dette er blomster som kan forgifte dyret ditt om dyret skulle spise på plantene. Kontakt alltid dyrlegen om du mistenker at dyret ditt er blitt forgiftet.


Andre fristelser i jula

Vær også obs på julepynt som kan virke fristende, på treet henger det ofte julekuler og ulike bånd/snører. Om en julekule av glass knuser kan denne skape kuttskader. Pynt i form av bånd kan sette seg fast i mage/tarm på lik linje som gavebånd.


Xylitol er et stoff som brukes som søtningsmiddel, dette finnes f.eks i tyggegummi. Dette stoffet er veldig farlig for hunder (også i små mengder) da det senker blodsukkeret, ytterste konsekvens vil være at hunden dør. Symptomer som oppkast, hunden er ustødig, svakhet, kollaps og kramper kan oppstå. Akutt leversvikt kan også oppstå som følge av Xylitol.


Kaker inneholder ofte mye sukker og andre ting som ikke er mat for hunder og katter. Selv om dyret ditt ikke kommer til å dø av litt kake, vil nok magen bli løs.

Коментарі


bottom of page