top of page

Kloklipp - Slik klipper du hundens klør

Kloklipp må gjøres på alle hunder. Noen hunder sliter klørne mye og jevnt, både pga gange og hva slags underlag de går på. Andre hunder sliter klørne lite, og det trengs jevnlig kloklipp for å holde de korte. Lange klør er mer utsatt for sprekker, og kan lettere sette seg fast og få en skade. Noen hunder har klosykdommer som gjøre klørne mer utsatt for skader og slitasje. Andre hunder har veldig sterke klør som "tåler alt".


kloklipp, hund, veterinær

Det er lurt å venne valpen til å klippe klør fra den er liten. Gjør det til en hyggelig kosestund, ha valpen i fanget eller ved siden av deg, gjerne når valpen er trygg. Håndter beina og gi godbiter innimellom. Man kan også bruke klikkertrening for å lære valpen å håndtere labber og klippe klør.

Unngå at det blir en skummel situasjon for valpen. Klipp heller ofte og lite, du trenger heller ikke ta alle labbene samme dag. Slutt mens leken er god, og mens både du og valpen synes det er trivelig.


Har du en voksen hund som er redd for kloklipp så kan det være vanskeligere å få hunden trygg, det er derfor viktig å begynne mens hunden er valp. Generell håndtering er viktig for den voksne hunden, trene på å være rolig, lære den å ligge stille eller frys, og så jobbe videre fra det med håndtering av labbene. Noen hunder er så redde at de må til veterinær og få noe å sove på for å få klippet klørne.



Tips for trygg og effektiv kloklipp


Vi har satt opp noen nyttige tips for å gjøre kloklipp enklere og mindre stressende for både deg og din firbente venn.


1. Bruk riktig utstyr: Investér i en god klosaks eller klotang som passer til størrelsen på hunden din. Dette vil gjøre jobben din mye enklere. Kjøp ny når den blir sløv.


2. Bli kjent med hundens klør: Noen hunder har naturlig lengre klør enn andre. Mørke klør er vanskeligere å klippe enn lyse, for der ser man ikke den rosa nerven "gjennom" kloen. Hvis man ser nerven er det enklere å se hvor man iallfall ikke skal klippe. På mørke klør så må man se etter nerven under kloen for å vite sikkert.


3. Begynn gradvis: Hvis hunden din ikke er vant til å klippe klør, begynn gradvis ved å berøre potene og klørne regelmessig uten å klippe. Dette hjelper hunden å bli vant til prosessen og gjør den forhåpentligvis mindre redd.


4. Ha en medhjelper: Det er alltid lettere å klippe hvis man er to, da kan en holde og eventuelt gi godbit, og en kan klippe. Hvis hunden blir veldig redd så bør man man bruke en annen metode, alternativt dra til veterinæren slik at hunden kan få noe å sove på.


5. Lær hunden å ligge på siden og slappe av mens du klipper klørne: det gjøre det enklere å klippe.


6. Belønn positiv atferd: Gi hunden positiv forsterkning under kloklipp ved å bruke godbiter og ros.


7. Klipp klørne fra side til side: Når du klipper slik så klipper du rundt nerven. Du får da klippet klørne så korte som mulig, og du kan se nerven i midten av kloen. Nerven er den sorte rundingen i midten av kloa, med en hvit sirkel rundt. Klipper man lenger så blir nerven rosa, og så begynner det å blø.


8. Klipp klørne jevnlig: Hvor ofte man skal klippe klørne avhenger av hundens aktivitetsnivå og hvaslags underlag den går på. Hundens klør bør ikke berøre bakken når den står på et flatt underlag. Klipp klørne regelmessig for å unngå at de blir for lange. Du kan gjerne snakke med oss om du er usikker på hva som er best for din hund.


9. Vær rolig og tålmodig: Ta deg god tid. Hvis du blir stresset, kan hunden også bli nervøs. Bruk god tid og avslutt økten hvis det ser ut til at hunden blir for stresset.


Hvis det er vanskelig kan du besille kloklipp hos oss, vi viser deg gjerne hvordan du gjør det.


Hva om jeg klipper feil og hunden begynner å blø?

Om du er uheldig og klipper for mye kan du treffe nerven i kloen. Dette vil være litt smertefullt for dyret og det kan begynne å blø.


Du kan enten bruke en type blodstopp som du kjøper på dyrebutikk eller hos veterinær, eller ty til potetmel fra dagligvarebutikken. Pulveret påføres direkte på det klippede området i kloen for å effektivt stoppe blødningen. Ved behandling av små hunder kan en q-tips være nyttig, mens for større hunder kan man enkelt dyppe kloen i en porsjon med blodstopp eller potetmel for å sikre rask og effektiv stopp av blødningen.


Om uhellet er ute og du ikke har tilgang på hverken blodstopp eller potetmel kan du bruke kaldt vann. Bruk en ren klut på poten, trykk den forsiktig mot blødningen. Det kan ta litt tid før blødningen stopper. Hvis det er vinter og snø ute så kan du ta med deg hunden ut og gå en tur i snøen.


Under finner du en video som viser hvordan du enkelt kan klippe hundens klør.






bottom of page