top of page

Nyt høsten – på tur med hund i skogen

Den herlige og friske årstiden er her og vi skjønner godt at mange trekker ut i skog og mark for å få med seg de fine høstfargene. Du bør være oppmerksom på at dette også er en årstid hvor sopp, nøtter og nedfallsfrukt er lett tilgjengelig og at fristelsen fort kan bli for stor for våre firbeinte venner. Dette er nemlig noe hunder ikke bør spise og som kan skape store problemer.


Mange giftige sopparter

I den norske faunaen har vi over 60 giftige sopparter og enkelte av disse kan være livsfarlige selv om hunden får i seg små mengder.


Hvor raskt giften sprer seg og hvordan den påvirker hunder kommer helt an på type sopp, mengde og størrelse. I enkelt tilfeller vil du se at noe er galt i løpet av minutter mens andre ganger kan det ta flere dager før hunden får symptomer. Du bø kontakte en veterinær om du mistenker at hunden din har spist sopp. Om du vet hva slags sopp hunden har spist eller om du kan ta med sopparten som hunden har fått i seg vil det være til stor nytte for veterinæren.


Les mer om sopptyper og hvilke sopp som er giftige her.


Frukttrær kan skape problemer

På høsten vil det være nedfallsfrukt fra frukttrær både i skog og i hager. Epler er noe hunder ikke må spise da disse kan være giftige. Om en hund blir forgiftet vil den i mange tilfeller begynne å kaste opp, skjelve og sikle. Ytterste konsekvens kan være at hunden dør. Derfor skal du alltid kontakte en veterinær snarest om hunden har symptomer på forgiftning eller om du mistenker at den har spist nedfallsfrukt.


Eikenøtter, små men giftige

Det er mest vanlig at dyr som sauer, kuer og og hester blir forgiftet etter å ha spist eikenøtter. Men vi opplever også at dette skjer med hunder. I noen tilfeller blir fristelsen for stor og vipps så har dyret fått i seg noe den ikke skal. En eikenøtt inneholder et stoff som kalles tanniner, dette er et stoff som dyr reagerer på og i store doser vil dette være dødelig. Om du ikke ser at hunden din spiser eikenøtter kan det være vanskelig å oppdage det, for symptomene vil i mange tilfeller oppstå etter noen dager.


Symptomer:

  • nedsatt appetitt

  • drikker lite

  • forstoppelse

  • blod i avføringen og urinen

  • tjæreliknende diaré

Kontakt dyrlegen om du mistenker at hunden din har spist eikenøtter.


Flåtten er fortsatt aktiv om høsten

Flåtten holder seg aktiv langt ut på høsten, derfor skal du alltid sjekke hunden din etter at dere har vært på tur. Er hunden din plaget av flått, finnes det flere ulike midler som kan hjelpe. Spør oss gjerne hva som vil være best for din hund.


Smart å ha med seg på tur

Bli sett i høstmørket! Skal du ut tidlig eller seint på dagen bør både du og hunden din ha på dere en refleksvest. Dette er en ekstra sikkerhet for dere begge. Samtidig som det er lettere å lokalisere hunden om den uheldigvis skulle stikke av.


Førstehjelpsskrin bør alltid være med på tur, kuttskader og såre poter er vanlige skader og kan skje når som helst. Du bør også ha med potesokker i sekken som kan beskytte hunden ved behov.


Ellers bør du ha med nok mat og drikke om du planlegger en lengre tur.


God tur 🙂

Comments


bottom of page