top of page

Rabiesvaksine ved utenlandsreise

Rabies er en alvorlig virussykdom som er dødelig. Den påvirker hjernen og nervesystemet hos både hund og menneske. 99% av mennesker som får rabies får det via bitt fra hund.


Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra man får viruset til man får symptomer varierer, men er ofte to til tre måneder. Sykdomsforløpet ved rabies utvikler seg raskt. Først kommer symptomer som smerter rundt selve bittet, feber og allmenntilstand blir nedsatt. Deretter vil uro, hyperaktivitet, aggressivitet, angstanfall, frykt for vann, økt spyttproduksjon og kramper kunne oppstå. Sykdommen ender som regel med lammelser, koma og død i løpet av 2-7 dager etter at de første symptomene oppstod. Rabies er alltid dødelig når man først har fått symptomer.


rabies


Bør hunden min vaksineres mot rabies?

Skal du til utlandet (unntatt Sverige), må hunden få rabiesvaksine. Om hunden din ikke har gyldig bevis for at den er vaksinert mot rabies vil den ikke slippe inn i Norge ved hjemreise.


Det er også flere andre land enn Norge som krever at hunden er vaksinert mot rabies før innreise. Husk å sjekk hvilke regler som gjelder for landet du skal reise til, det er forskjellige vaksineregler fra land til land. Les mer om vaksinering ved utenlandsreiser her.


fly, flyplass


Når skal hunden min ta rabiesvaksine?

Hunden må være minst 12 uker gammel og være id-merket før den kan vaksineres. Skal du reise til et land som krever rabiesvaksine skal vaksinen settes minst 21 dager før avreise. Det kan være greit å være klar over at de aller fleste land i Europa har krav om rabiesvaksine ved innreise. Hunden trenger også et pass eller helsedokument ved utenlandsreise, som bekrefter rabiesvaksinen.


Revaksinering

Hunden din bør revaksineres 11 til 12 måneder etter den første vaksinen. Deretter er revaksinering i henhold til vaksineprodusentens anbefaling, oftest hvert år eller hvert 3. år. Noen land krever at hunden får en vaksine årlig.hund, ferie, strand


Hva om hunden ikke har gyldig rabiesvaksine?

Hvis hunden din ikke har gyldig rabiesvaksine ved innreise til Norge slipper den ikke inn i landet. Mattilsynet vil da bestemme hva som skal skje med hunden. Ofte vil man få tre alternativer:

  • Karantene: hunden din blir vaksinert og satt i tre ukers karantene.

  • Retur: hunden din returneres til landet den kom fra. Men du må være klar over at dette kan by på problemer, ettersom mange land ikke vil ta imot hunder uten gyldig bevis på rabiesvaksine.

  • Avlivning: hunden din blir avlivet.


Så det beste er absolutt å kontakte veterinær i god tid, slik at alle papirer og vaksiner er på plass før avreise.Comments


bottom of page