Snørekjøring med hund er en populær og morsom aktivitet på vinteren. Snørekjøring med hund er mulig uansett størrelse og fasong på både hund og eier, forutsatt at hunden er frisk og i god form. Fart og distanse avhenger av hva hunden orker og størrelse på hunden. En viktig retningslinje er å la hunden bestemme farten, slik at aktiviteten forblir trygg og positiv for begge.
Det er lurt å vente med alle former for trekk til hunden er ferdig utvokst, det vil si en gang etter ett års alder, litt avhengig av størrelse på hunden. Dette sikrer at hundens muskler og skjelett er tilstrekkelig utviklet for å takle belastningen ved å trekke. Det er mulig å trene på trekksituasjonen før den tid, for eksempel at man lar hunden trekke mens man selv går en kort distanse, og lærer den ulike kommandoer, for eksempel høyre og venstre, stopp, økning / senking av tempo og lignende.
Enkelte hunderaser egner seg spesielt godt til snørekjøring på grunn av deres naturlige instinkt for å trekke. Rasene som husky, samoyed og alaskan malamute er ofte å finne i snørekjøringssamfunnet. På elitenivå ser man også raser som korthåret vorsteh og blandingshunder som "greyster" og "eurohound". Disse hundene er kjent for sin hurtighet, styrke og entusiasme for trekkaktiviteter, noe som gjør dem ideelle partnere for de som ønsker å engasjere seg i snørekjøring på et mer avansert nivå.
Utstyr man bør ha når hunden skal på skitur
For en vellykket tur bør hunden ha på seg en trekksele som gir tilstrekkelig bevegelsesfrihet og sikrer frie luftveier. Du og hunden er koblet sammen med en elastisk strikk for snørekjøring som festes til et belte du har rundt livet. Dette beltet gir deg muligheten til å ha armene fri, noe som er essensielt når du går på ski med staver.
Hvis man bruker to hunder benyttes ofte en strikk med hanefot, og eventuelt også en nakkeline som holder hundene samlet. Dette gir en bedre kontroll og samarbeid mellom hundene, samt en jevnere og mer stabil trekkraft.
Potesokker er viktig for å beskytte hundens poter mot snø- og isklumper, samt frostskader. Potesalve kan også brukes for å forebygge sprekker og tørrhet. Husk at du ikke skal bruke en potesalve som inneholder vann, da dette kan skape problemer når det er kaldt.
Etter en treningsøkt er det viktig å ta vare på hunden. På samme måte som vi skifter til varme, tørre klær, kan hunden dra nytte av å få på seg et varmt hundedekken for optimal restitusjon. På ekstra kalde dager kan dekkenet også brukes under selve snørekjøringen for ekstra beskyttelse, litt avhengig av pelsen på hunden. Slik sørger man for at både hunden og eieren har en komfortabel og trygg opplevelse under snørekjøringen.
Skader som kan oppstå ved snørekjøring
Det forekommer skader ved snørekjøring, og kuttskader fra ski er nok det vanligste. Om du bruker stålkanter på skiene skal det ikke så mye til før dette kan gi en skade på hundens poter, tredeputer eller bein.
I noen tilfeller er det snakk om overfladiske kutt, men det forekommer også mer alvorlige tilfeller hvor muskler og sener blir skadet.
Kuttskader på langpelsede hunder trenger ikke være lett å oppdage, for det trenger ikke å blø mye. Hvis du ser at hunden slikker seg på bein og poter under en pause, bør du undersøke nærmere. Inspeksjon av poter og bein bør gjøres nøye, og eventuelle sår rengjøres med vann eller desinfiserende væske. Ta kontakt med veterinær hvis du er usikker på alvorlighetsgraden av skaden.
Hunden har kuttet seg, hva gjør jeg?
Har skaden oppstått bør du se hvor dypt kuttet er. Hvis såret er dypt og spriker, er det lurt å oppsøke en veterinær for grundigere undersøkelse. Veterinæren kan vurdere skadens omfang, og hva som bør gjøres videre.
Før du kommer til veterinæren, bør du rense såret forsiktig og legge på en beskyttende bandasje. Ved kraftig blødning kan en trykkbandasje som er relativt stram legges på. Denne skal bare være på en kort stund, så det ikke blir skade i vevet. Selvheftende elastiske bandasjer er nyttige. Ved kraftig blødning eller alvorlige kuttskader som fører til bleke slimhinner, bør du umiddelbart søke veterinærhjelp, da hunden kan gå i sjokk.
Dype skader på tredeputene og labbene eller i nærheten av ledd krever at hunden holdes i ro for å unngå komplikasjoner. For overflatiske sår, rens forsiktig og skift bandasje daglig til såret er grodd. Hvis såret ikke gror eller viser tegn til infeksjon, kontakt veterinær for videre oppfølging.
Husk førstehjelpsutstyr
Hvis du skal ut på en lengre skitur er det lurt å ha med litt førstehjelpsutstyr som sårrens, bandasje/kompresser, tape, eventuelt saks og potesokker.
God skitur til både hund og eier!
Komentarze