top of page

Vanlige tannproblemer hos katt og hund

De aller fleste katter og hunder få problemer med tannhelsen i løpet av livet. Dessverre tilsier statistikken at så mange som 80% av katter og hunder over 3 år får tannproblemer.


Noen av de vanligste problemene med tannhelsen hos dyr er:

  • Tannstein

  • Perodontitt

  • Tannresorpsjon

  • Tannskader

  • Tannfrakturer

  • Retente melketenner

Det kan være veldig vanskelig for deg som eier å oppdage at din firbeinte venn ikke har det bra. Både hunder og katter er flinke til å skjule smerter. Derfor er det viktig at du følger opp tannhelsen til dyret ditt med jevnlige tannkontroller/tannsjekker hos veterinær, du bør også gjennomføre forebyggende tiltak på en daglig basis.

Mange dyr går faktisk med kroniske betennelser og smerter i munnen. En betennelse kan oppstå i tannkjøttet når plakk (som igjen danner tannstein) ikke blir fjernet. En slik betennelse kaller vi periodontitt. Ved kraftig periodontitt kan kjevebenet trekke seg tilbake og tennne kan miste sitt naturlige feste. Dessverre vil ikke periodontitt forsvinne om dyret først har fått denne sykdommen, derfor er det viktig med god oppfølging som gjør at betennelsen ikke utvikler seg og forverrer tannhelsen.


Ved tannfelling skal melketennene falle ut når de nye blivende tennene kommer opp. I noen tilfeller forsvinner ikke melketennene og man kan få problemer med feilstilling av de nye tennene. Dette undersøkes ved 6 månders kontroll av valper og kattunger, problemet er særlig utpreget hos små hunderaser.


Har du noen spørsmål rundt tannhelsen til dyret ditt eller vil du bestille time? Ta kontakt.Hvilke symptomer indikerer tannproblemer hos katt og hund?

Om hunden eller katten din har mye tannstein bør du bestille en tannsjekk med en tannrens. Andre symptomer som rødt og/eller blødende tannkjøtt er tegn på at noe er galt. Dyret ditt skal heller ikke ha dårlig ånde, dette kan indikere et underliggende problem.


Om hunden eller katten din endrer spisevanene sine bør du kontakte en veterinær. Om dyret spiser mindre, velger å tygge maten på den ene siden av kjeven eller selekterer ut mat som er enkel å tygge er dette symptomer som må undersøkes nærmere. Noen dyr vil spise mindre og gå ned i vekt, andre blir slappere og endrer adferd (kan bli mer irritabel). Noen dyr ser man ingen atferdsendring på, så dessverre er det mange hunder og katter som har tannproblemer over lenger tid uten at eier er klar over dette.


Hva kan du gjøre selv?

Forebygging av tannproblemer er det beste du som eier kan gjøre, daglig tannpuss er noe vi anbefaler. Det kan være utfordrende i starten, men med en gradvis tilvenning blir dette rutine for dyret ditt. Bruk tannpasta som er laget for ditt dyr, tannpasta til mennesker inneholder stoffer som er giftig for hunder og katter. Ved tannpuss så er det viktigste yttersiden av tennene, det kan være vanskelig å pusse tennene slik vi gjør på mennesker. Husk at det skal gjøres til en positiv opplevelse for dyret. Kom gjerne innom for hjelp og veiledning. Det finnes også en del produkter som bidrar til en sunn tannhelse. Her kan du les 5 enkle tips til en sunn tannhelse hos hund.


Bestill time hos Hamar Dyreklinikk

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille en tannsjekk til ditt kjæledyr? Ta kontakt med oss på telefon: 62 50 91 00 eller e-post: post@hamardyreklinikk.no, vi vil hjelpe deg.


Det anbefales å få tennene sjekket av veterinær minst 1 gang i året. Noen ganger vil det være nødvendig med hyppigere tannsjekker. Små raser, eldre hunder og hunder med unormal tannstilling anbefales å kontrollere oftere da de har lettere for å utvikle tannproblemer.

Comments


bottom of page