top of page

Tips til en sunn og lykkelig hund!

God helse for dyrene er viktig for oss på Hamar Dyreklinikk. Vi mener at det er mye bedre å forebygge enn å behandle sykdom. Ved å følge disse tipsene kan du som hundeeier redusere risikoen for skader og sykdom hos din firbeinte venn.
Gjennomfør en årlig helsesjekk

Det er viktig at hunden din kommer på en årlig helsesjekk, uansett om den skal ha vaksine eller ikke. Da får vi sjekket om alt står bra til. Avdekker vi sykdom eller et problem på et tidlig stadium er oftest prognosen mye bedre. Bestill time her.


Oppdager du endringer når du tar eller ser på hunden din, anbefaler vi at du kontakter en veterinær som kan vurdere om hunden bør komme inn til en undersøkelse. Vi anbefaler at du sjekker hunden din jevnlig og at dette blir en rutine dere har hjemme.


Vaksine beskytter mot alvorlige sykdommer

Ved å vaksinere hunden din hvert år forhindrer du at ditt dyr kan bli alvorlig syk, samtidig som du bidrar til å holde smittepresset i hundepopulasjonen nede.


Grunnvaksine beskytter mot valpesyke, leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste.


Vi anbefaler ID-merking av alle hunder

Skulle hunden din rømme eller bli borte, kan vi enkelt identifisere den om hunden er ID-merket. Dette er også en ekstra sikkerhet om hunden blir stjålet og man må bekrefte rett eier.


Det er obligatorisk å ID-merke hunden din om du skal reise til utlandet, og i forbindelse med rabiesvaksine og HD-røntgen. ID-merking er også obligatorisk for at hunden skal kunne registreres i NKK (og eventuelt delta på aktiviteter som utstilling, agility etc).


Tannproblemer er et vanlig problem

Tannproblemer hos hund er noe vi dessverre ser mye av og noe som kan være veldig smertefullt for hunden, uten at den nødvendigvis viser det til deg. Når hunden er inne på den årlige helsesjekken så sjekker vi også tennene, og ser om det er behov for tannrens. Hjemme er det supert hvis du pusser hundens tenner hver eneste dag, dette vil forebygge og fjerne matrester som kan skape karies og utvikle seg til periodontitt.


Vektkontroll

Overvekt blant hunder er et økende problem, dette øker også risikoen for en rekke sykdommer og helseplager. Derfor er det viktig at hunden din får riktig ernæring og nok mosjon. Det er også lurt å gjennomføre vektkontroller med jevne mellomrom, dette for å sikre at hunden holder idealvekten.


Stell hjemme

I tillegg til å sjekke over hunden din hjemme så trenger de fleste hunder litt stell i varierende grad. Børsting av pels for å unngå floker, sjekke ører og rense ved behov, rense rundt øynene hvis det trengs, rense eventuelle hudfolder, samt klippe klør. Alt dette er med på å opprettholde en sunn hund. Mye floker gir grobunn for bakterier under flokene, lange klør kan føre til kloskade, mye hår i ørene og ørevoks kan være tegn på en ørebetennelse. Hvis du vet hva som er normaltilstanden til hunden din, så vil du raskere oppdage når noe er unormalt.


Beskyttelse mot flått

I store deler av Norge er det ekstremt mye flått! Selv om det i mange tilfeller går helt fint om hunden blir bitt, finnes det tilfeller hvor hunder blir alvorlig syke og må ha behandling. Derfor anbefaler vi at du bruker et flåttmiddel som passer hunden din og du bør alltid sjekke pelsen etter dere har gått tur. Flåtten er aktiv fra tidlig vår til sent på høsten, avhengig av temperaturen i området.


Miljøtrening og mosjon

Alle hunder trenger mosjon. Alle hunder trenger også tid sammen med flokken sin, om den består av andre hunder eller kun mennesker. De fleste eiere er på jobb og har gjerne et travelt liv utenom. Hunden er da (forhåpentligvis) passiv i de timene den er alene. Pass på at hunden får nok stimuli og får være sammen med flokken sin når du er hjemme. Godt utviklet muskulatur hos en aktiv hund kan hjelpe til med å forhindre skader. I tillegg så vil en hund som er godt trent tåle mer belastning i større grad enn en hund som er utrent. En hund som får passe mengde mosjon og som får være sammen med flokken sin så mye som mulig er ofte en lykkelig hund.


Comments


bottom of page