top of page

Katten Buster med oppkast og fremmedlegeme i tarm

Buster er en nydelig blandingskatt på 4 år. Matmor kom til oss med Buster før påske fordi hun var bekymret. Buster hadde ikke spist mat på to døgn, og hadde oppkast etter å ha drukket vann. Han hadde heller ikke hatt avføring på en stund. Eier visste at han var interessert i plantene hun hadde hjemme, men hun hadde ingen giftige planter. Buster er av typen katt som er interessert i alt mulig rart, så eier visste at han kunne spise på strikker og småting som lå rundt.
Symptomene til Buster

Buster ble undersøkt hos oss. Han var litt slapp og han var øm i buken. Det ble tatt en generell blodprøve, røntgen av buken og ultralyd av buken. På ultralyd så vi tarm som var utspilt, med innhold som kastet skygge. Vi mistenkte da et fremmedlegeme i tarmen, som gjorde at passasjen i tarmen stoppet opp. Dette stemte også med symptomene til Buster med oppkast, dårlig appetitt og det at eier beskrev at han kunne spise på ting.


Buster ble operert

Det ble besluttet operasjon for å avdekke et eventuelt fremmedlegeme. Buster ble operert samme dag, og et mykt plastaktig fremmedlegeme ble funnet i tynntarmen. Fremmedlegemet ble fjernet og tarmen ble sydd og lagt pent på plass i buken. Buster våknet fint etter narkose og dro hjem samme kveld, men kom tilbake til klinikken neste dag for væskebehandling og overvåking.


Vi var usikre på hva fremmedlegemet som ble fjernet var, men eier kunne fortelle at dette er en type plastholder som brukes på orkideer, for å holde stengelen festet til støttepinnene. Eier hadde sett at Buster holdt på med planten, men hadde ikke sett at han hadde spist noe.


katten buster, fremmedlegeme i tarm, operasjon


Det gikk bra med Buster

Buster var innom flere ganger etter operasjonen på kontroll. Han fikk kvalmestillende medisiner for å hindre oppkast, og appetittstimulerende for å få han i gang med å spise. Katter tåler dårlig å faste, så det er viktig for både kroppen generelt og tarmen spesielt at de kommer i gang med å spise raskt. Ved åpning av tarm så er det risiko for lekkasje etterpå, men Buster sin tarm var relativt frisk og alt gikk bra. Han kom i gang med å spise, hadde ikke oppkast, ble mer kosen og aktiv, og ble litt mer irritert da vi skulle undersøke han på klinikken. Det tok vi som et godt tegn!


Buster er nå friskmeldt. Eier forteller at Buster er en veldig spesiell pus, han kommer og henter ting, viser fram ting han har funnet og er generelt veldig aktiv og interessert i menneskene sine. Eier har naturlig nok blitt litt mer påpasselig med hva han får mulighet til å tygge på.


Fremmedlegeme hos katt

Fremmedlegeme hos katt er ikke vanlig. Det er mer vanlig at hunder, og da særlig valper, spiser på allslags rart, som sokker, steiner, pinner etc. Katter er generelt mer kresne med hva de får i seg, men noen katter liker å leke med garnnøster, hårstrikker etc, så man bør alltid være observant hvis man har en katt som man vet kan leke og tygge på ting.


Alle dyr bør undersøkes hvis de ikke vil spise og har oppkast. Nedsatt appetitt og oppkast kan være relativt ufarlig, men det kan også ha alvorlig årsak og kreve operasjon, slik det gjorde i Buster sitt tilfelle.


Vi ønsker nydelige Buster lykke til videre!


Har du et dyr med oppkast, så ta kontakt med oss!

Comentarios


bottom of page